suomeksiin english
Menu

Ajankohtaista

Suomalaisen muovialan uranuurtaja Erkki Laiho luennoi Laitilassa

Julkaistu 12/10/2020

 Erkki Laiho

Coreplast Laitilassa lokakuu alkoi hyvin mielenkiintoisissa merkeissä, kun saimme vieraaksemme muovialan konkarin, Erkki Laihon. Merkittävän uran suomalaisessa muovi- ja pakkausteollisuudessa tehnyt Laiho luennoi Laitilassa ekstruusiosta ja siinä käytettävistä muoveista sekä viimeaikaisista muutoksista muovimaailmassa. Laiho käsitteli kattavassa esityksessään suomalaista muoviteollisuutta ja sen kehitystä aina 1960-luvulta tähän päivään saakka.

Kotimaisen muoviteollisuuden varsinainen läpimurto tapahtui 60-luvun lopulla, kun Neste Oy siirtyi petrokemiaan. Siitä alkoi lukuisten uusien muoviraaka-aineyritysten ja Laihon kaltaisten nuorten insinöörien tarinat. Laiho aloitti uransa Pekema Oy:ssä, joka valmisti polyeteeniä, PVC:tä ja polyesterihartsia. Samoihin aikoihin Suomessa aloitettiin myös polystyreeni-muovin, polypropeenien ja erityyppisten polyeteenien valmistus. Vuosien saatossa myös pakkauskalvojen ekstruusiosta on tullut merkittävä teollisuuden ala. Tutkimus- ja kehitystyö ovat aina olleet tärkeässä osassa ja Suomessa onkin tehty muovialamme lyhyestä historiasta huolimatta lukuisia keksintöjä. Nykyisin erilaiset bio- ja bioperustavat muovit ovat merkittäviä teollisuuden aloja myös meillä.

Erkki Laihon tarinassa vuosi 2009 jäi historiaan vuotena, jolloin hän eläköityi valmistavasta muoviteollisuudesta. Laiho siirtyi monien yritysfuusioiden ja muuttuvien työtehtävien ja vastuiden jälkeen eläkkeelle Borealisgroupin palveluksesta. Uransa lopulla Laiho vastasi yhtiön ektruusiopäällysteiden kehityksestä ja teknisestä asiakaspalvelusta. Ansaitut eläkepäivät muuttuivat pian markkinakehitystehtäviin, kun Laiho jatkoi uraansa Baritec Oy:ssä. Vuonna 2012 hän perusti oman konsulttiyrityksensa EhoPlace Oy:n, jonka kautta hän jakaa entisten kollegoidensa kanssa vuosien tietotaitoa koulutusten kautta. Koulutusten lisäksi Erkki Laiho on tuttu vieraskynä ja asiantuntija alan julkaisuissa ja kirjoissa. Kiirettä Laiholla ja kollegoillaan riittääkin, sillä 2000-luvulla muovimaailma on ajautunut murrokseen.

Merien saastuminen on yksi tämän päivän kuumimmista kysymyksistä. Nopea yhteiskunnallinen kehitys, uusien materiaalien kehittäminen, kulutuksen kasvu, tuotteiden elinkaarien lyhyys ja puutteellinen jätehuolto ovat johtaneet merten valtaviin muovilauttoihin. On siirrytty kiertotalouteen ja muovimaailmassa tuotteen elinkaariajattelu sekä mikro- ja nanomuovit ovat nousseet parrasvaloihin. Muovit jaetaan nyt kahteen selkeään sovelluskenttään; lyhytaikaisiin muovipakkauksiin ja kalvoihin, joita muokataan ekstruusion ja laminoinnin avulla, sekä kestäviin pitkäkestoisiin tuotteisiin, joita valmistetaan ruiskuvalun ja ekstruusion keinoin.

Erkki Laiho sanoo seuraavansa alan kehitystä mielenkiinnolla ja on tulevaisuuden suhteen toiveikas. Muovi on mahdollistanut nykyisen elintasomme ja täysin muoviton maailma on hänen mukaansa mahdoton. Muovi on kevyttä, edullista ja muokattavaa materiaalia, jota syntyy öljyteollisuuden sivutuotteena suhteellisen pienelle hiilijalanjäljellä. Muovipakkauksilla on merkittävä osa ruokahävikin ehkäisemisessä ja elintarvikkeen säilymisen lisäksi niillä on merkittävä rooli myös elintarvikkeiden turvallisuudessa.

Merten saastuminen on kuitenkin kiistaton tosiasia ja Laiho puhuukin muovin kierrättämisen ja tutkimuksen puolesta. Yksi tärkeä tekijä maailman yhteisessä haasteessa on hänen mukaansa kehittyvien maiden jätehuollon kehittäminen. Tarvitaan myös uutta tuotesuunnittelua ja uudenlaisia laatuvaatimuksia. Erkki Laihon mukaan muovin asiantuntijoilla on tärkeä rooli, sillä heidän panostaan tarvitaan, kun pohditaan, miten voimme käyttää muoveja ympäristön varjelemiseksi ja hyvinvointimme ylläpitämiseksi.

Kiitämme Erkki Laihoa mielenkiintoisesta esityksestä ja vierailusta Laitilassa!

Linkki EhoPlacen sivuille
http://www.ehoplace.fi/